Een kijkje achter de schermen

Bij NVM Energielabel Service voorzien we klanten van NVM-makelaars van nauwkeurige en betrouwbare energielabels. Maar hoe verloopt dit proces precies? We spraken met Jurgen Kil, een ervaren Energie Prestatie Adviseur van inspectiebureau Breuers & Cobelens, om inzicht te krijgen in zijn dagelijkse werkzaamheden en de uitdagingen die hij tegenkomt.

Het proces van aanvraag tot label

Jurgen begint enthousiast te vertellen over het proces van aanvraag tot oplevering van een energielabel. “Een aanvraag komt bij ons binnen, waarna een projectdossier wordt aangemaakt en een offerte naar de klant wordt gestuurd,” beschrijft Jurgen. “Na ondertekening van de offerte wordt de klant gebeld voor een afspraak en plannen we de opname in. Op de dag van de afspraak nemen we de woning op en registreren het energielabel binnen de afgesproken tijd. Vervolgens wordt het energielabel naar de klant en de makelaar gestuurd via het NVM-ledenportaal.”

Hoe ziet een werkdag eruit?

“Onze werkdag begint met een planning, opgesteld door een andere afdeling die zorgt voor een efficiënte indeling van de opnames,” vertelt Jurgen. “Ik kijk meestal één of twee dagen van tevoren in mijn agenda en bereid me voor door beschikbare informatie en openbare bronnen zoals Google Maps en Street View te bekijken.”

Tijdens een opname inspecteert Jurgen de woning op diverse energetische kenmerken. “We meten de oppervlakte van de woning, de isolatie, en bekijken de gebouwgebonden installaties. Dit omvat onder andere ventilatie, verwarming, warmwatervoorziening, koeling en eventueel aanwezige zonnepanelen.”

Nauwkeurig inmeten

Voor het inmeten van de woning gebruikt Jurgen diverse hulpmiddelen. “Een digitale meter is essentieel voor het efficiënt meten van lengte en breedte,” legt hij uit. “Hiermee kunnen we ook oppervlaktes meten en hellingshoeken bepalen, wat vooral voor dakvlakken van belang is.” Daarnaast neemt hij altijd een rolmaat en een spouwhaak mee. “Met een spouwhaak kunnen we door open stootvoegen in de gevel prikken om de dikte van de isolatie te meten,” zegt Jurgen. “Dit geeft ons belangrijke informatie over de isolatiewaarde van de woning.”

Jurgen benadrukt dat destructief onderzoek alleen wordt uitgevoerd als de klant hier expliciet om vraagt. “We vragen de klant dan vaak om bijvoorbeeld een gaatje in het voegwerk te boren. Voor dakisolatie zoeken we naar bestaande openingen zoals rookgasafvoeren van ketels. Als er geen meetpunten zijn, vallen we terug op de bouwtekeningen of de bouwbesluiteisen van het bouwjaar.”

Fotodocumentatie voor nauwkeurigheid

Een belangrijk onderdeel van Jurgen’s werk is het maken van foto’s. “Het opnemen en registreren van een energielabel is een gecertificeerd proces. We moeten altijd kunnen aantonen wat we in de woning hebben aangetroffen. Deze foto’s dienen niet alleen als bewijs, maar ook als geheugensteuntje voor onszelf.”

Het belang van gedetailleerde gegevens

Jurgen benadrukt het belang van nauwkeurige gegevensverzameling tijdens de inspectie: “Hoe meer informatie beschikbaar is en hoe meer mensen kunnen aanleveren, des te nauwkeuriger kunnen wij de isolatiewaarde en het rendement van de installatie vaststellen. Als er geen informatie beschikbaar is, vallen we terug op de standaardwaarden zoals ze in het protocol staan, maar dat kan de woning benadelen.”

Kleine details maken soms een groot verschil

Jurgen geeft een voorbeeld van hoe een klein detail een groot verschil kan maken bij het energielabel. “Een keer had ik te maken met een collectieve installatie in een appartementencomplex waarbij het warme tapwater collectief werd geregeld. De aanwezigheid van een circulatieleiding zorgde ervoor dat alle appartementen tegelijkertijd warm water konden krijgen. Als ik deze niet had kunnen meten, zou het energielabel lager zijn uitgekomen.”

Interactie met de bewoners

Jurgen geniet van de interactie met bewoners en de vragen die ze stellen: “Verschillende mensen hebben verschillende vragen, wat mijn werk interessanter maakt. Mensen willen vaak een indicatie van het label vooraf, maar dat is niet mogelijk omdat er zoveel factoren meespelen. Kleine details kunnen een groot verschil maken.”

Veelvoorkomende misvattingen

Een veelvoorkomende misvatting die Jurgen tegenkomt, is dat mensen het energielabel vergelijken met hun energierekening. “Het energielabel geeft het verbruik van de woning weer onder standaardomstandigheden, los van gebruikersgedrag. Iemand kan een energiezuinige woning hebben, maar als de verwarming continu op 24 graden staat en alle verlichting aan is, zal het verbruik hoger zijn.”

Veranderingen en trends

De methodiek voor het toekennen van energielabels is per 1 januari 2021 veranderd. “Waar je vroeger online een energielabel kon aanvragen door tien vragen te beantwoorden, zijn er nu 250 parameters die ter plaatse vastgesteld worden,” aldus Jurgen. De betrokkenheid van mensen bij energielabels is toegenomen, mede door de stijgende energieprijzen en de grotere focus op duurzaamheid sinds de coronapandemie. Daarnaast speelt het ook een steeds belangrijkere rol bij het aanvragen van een hypotheek.

Populaire duurzaamheidsmaatregelen

Naast zonnepanelen zijn huiseigenaren ook steeds meer geïnteresseerd in na-isolatie en alternatieve verwarmingssystemen zoals hybride en volledig elektrische warmtepompen. Jurgen merkt op: “Isolatie is vaak een relatief eenvoudige en kosteneffectieve maatregel. Er zijn subsidies beschikbaar, en goede isolatie vermindert de warmtevraag, wat direct invloed heeft op de energierekening.”

De toekomst van energieadvies

Jurgen verwacht dat de rol van de inspecteur zal blijven evolueren, vooral met de groei van nieuwbouwprojecten. “Voor nieuwbouw worden isolatiewaarden vooraf berekend, en als die niet voldoen aan de prestatieberekeningen, krijg je geen bouwvergunning,” legt hij uit. Bovendien is er een groeiende vraag naar maatwerkadviezen, vooral vanuit vastgoedinvesteerders.

Persoonlijke ervaringen en tips

“Wanneer je bij mensen over de vloer komt, hoor je de meest uiteenlopende en soms aangrijpende verhalen. Dat sociale aspect maakt mijn werk extra bijzonder,” merkt Jurgen op. “Maar ik kan ook enorm genieten van bijzondere gebouwen, zoals een enorm penthouse in de hoogste woontoren van Tilburg, met fantastisch uitzicht. Of bijvoorbeeld een oud pand dat mooi verbouwd is; daar komt mijn bouwkundige achtergrond om de hoek kijken.” Zijn interesse in grote collectieve installaties is erg handig in zijn werk: “Ik heb een passie voor uitzonderlijke installatietechniek. Hoe complexer, hoe beter; ik houd wel van een uitdaging.”

Als we Jurgen tenslotte om zijn ultieme tip vragen voor huiseigenaren die hun energielabel willen verbeteren, hoeft hij niet lang na te denken: “Documenteer de verduurzaming goed. Laat de uitgevoerde werkzaamheden (inclusief toegepaste materialen, diktes en het adres waar deze zijn toegepast) duidelijk omschrijven op de factuur en bewaar deze als bewijs. Begin met isoleren en ventileren voordat je investeert in complexe installaties.”